Клуб „Журналистика“
Общински детски център за култура и изкуство - Русе

Велизар Ангелов (11)

Ден на народните будители или хелоуин?

Е-Вестник

Българският народ е преживял много векове под робство. Но през тия дълги години е успял да съхрани всичко българско. Въпреки че България е била със заличени граници, никой не е успял да заличи силния дух на хората. Те са знаели, че тяхната родина пак ще стане силна държава. С много търпение и надежда са преживявали бича на робството.

Училището вчера е ясно, а днес накъде

Е-Вестник

Още от стари времена е било установено, че е необходимо народът да бъде образован. Светите братя Кирил и Методий създават буквите, тъй необходими за славянската писменост. Това е било оценено истински от високообразования цар Симеон. Той назначава учители по всички краища на България и така образова народа, че периодът на неговото тридесетгодишно царуване се нарича Златният век.

По-важно е да имаш, отколкото да бъдеш

Е-Вестник

Животът е шарен наниз от характери, амбиции, и претенции. Има хора, богати, бедни, силни по характер, слаби, отстъпчиви, зли. И много други. Има богати, които са алчни и искат да заграбят света. Те са противни и отблъскващи. Но има и скромни, те не искат целия свят, те са умерени в исканията си. Скромността, както се казва,просто ги краси. Има и хора алчни за слава. Искат да бъдат всеизвестни, велики, прочути. Но има и такива, които нямат претенции за слава, доволни са от това, което са и не са забравили откъде са тръгнали.

Пътят до училище

Е-Вестник

Какво означава пътят до училище? Или какво значат двадесет минути от дома до училище?

На пръв поглед нищо особено.

Докоснах се до дивна красота

Е-Вестник

След напрегнатата минала учебна година, през която – мога да се похваля, постигнах целта си, като влязох в европейските езици, последва една необикновена почивка. Беше ми обещана от моите родители - за успеха, а мисля, че това е наистина добра награда за един вече осмокласник.

Средата наоколо моделира човешката чистота 

Е-Вестник

За физическата и за душевната чистота у човека много може да се говори. За това кой и кога оформя личността му, показва какъв е той - порядъчен или небрежен. Душевната чистота изгражда характера и човекът става взискателен. Това качество се проявява още в ранните детски години. Подпомогнати и възпитавани от родителите, децата стават физически чисти хора. Развие ли се това чувство на време, то остава за цял живот. Но трябва да се знае, че то се развива, ако го има човек отвътре и ако родителите го притежават и прилагат върху децата.

Чарът на тихите зимни празници

Е-Вестник

Всички годишни времена имат своя чар и красота. По всяко време има празници и празнувания. Но като че ли най-наситен е зимният сезон, особено декември и януари. Известно е, че се започва с Никулден. Яде се пълнена риба с орехи. Следва Рождество Христово. За Коледа има по-голямо раздвижване. Това е семеен празник, събира цялото семейство на трапезата, която е отрупана с постни ястия. Те по традиция трябва да са нечетен брой. Интересна е баницата с късметите. Забавно е да видиш какво ще ти се падне, парата или някакъв късмет. Освен гозбите, баницата и плодовете на масата има и орехи. След вечеря всеки счупва по орех и каквато е ядката вътре, такъв е и късметът на човека.

Чуждите езици са като прозорец към света

Е-Вестник

Като се роди, детето не може да говори и затова не контактува с никого. След броени месеци то започва да разбира майчиния език. Това е езикът, който човек научава най-напред. После, като ученик, всеки който иска, може да учи какъвто език иска.