Клуб „Журналистика“
Общински детски център за култура и изкуство - Русе

Обратната страна на българските нрави

Нравите на българите са многоцветна палитра. Българите са гостоприемни, толерантни, учтиви, трудолюбиви, талантливи, издръжливи. Въпреки безбройните кризи намират начин да се преборят с трудностите.

Но не може да се отрече и лошата, обратната страна на нравите. Особено в днешното динамично време се забелязва опростачването и озлобяването на човек срещу човека. Срина се високата култура на българите. Това се вижда още в училищата. Неграмотни и разхайтени ученици готови да се избиват помежду си. Това ни напомня, че българското семейство ако не е още, върви към унищожение. Повечето от хората злобеят за нещо, вечно са недоволни. И всеки търси причината в другия, а не вижда себе си.

Още хан Кубрат е съветвал синовете си да бъдат единни като снопа пръчки, за да не може никой да ги прекърши. А те не са се поучили от този съвет, тръгнали са по различни пътища и са загубили силата на българската държава и българския дух. Историята помни как Калоян стигнал пред портите на Солун и е отровен по поръчка на братовчед му. България е паднала под турско робство благодарение на разединение и предателства. Ето, затова казваме, че българинът лесно се подкупва с пари и за пари е готов да убие баща си...

Какво виждаме в днешно време? Май няма разлика. Да погледнем най-отгоре - парламента. Депутатите като че ли не са там, за да вършат работа в полза на държавата, а са там за свой интерес. Разните партии се цепят, създават се нови, карат се, все някой друг е виновен. И като ги слушаш отстрани, все едно е цирково представление. Въпреки кризата се навъдиха още много новобогаташи. Заедно с подкрепящите ги политици заграбиха цялата държава и си натъпкаха гушите. А народът - изнемогва в бедност. Крайно време е депутатите да спрат да се карат като на пазар. Добре е ако не могат да помогнат на правителството, то да не му пречат да си върши работата, за да може държавата да тръгне напред.

Успяхме да се изложим и пред Европа със случая Румяна Желева.Именно с лошата страна на българските нрави за пореден път се „представихме" пред света. Но има и още по тежки случаи. Безброй мафиоти се избиха посред бял ден, а други бяха отвлечени срещу огромни суми и още, и още безчинства вилнеят в държавата.

Тези нрави съществуват още от преди 1300 години. Но жалкото е, че няма кой да се справи с това. Народът е обезверен. А там където няма вяра, се виждат отрицателните резултати.