Клуб „Журналистика“
Общински детски център за култура и изкуство - Русе

Ден на народните будители или хелоуин?

Българският народ е преживял много векове под робство. Но през тия дълги години е успял да съхрани всичко българско. Въпреки че България е била със заличени граници, никой не е успял да заличи силния дух на хората. Те са знаели, че тяхната родина пак ще стане силна държава. С много търпение и надежда са преживявали бича на робството.

Но как българският народ е знаел, че преди България е била могъща държава и как е успял да запази българските ценности? Благодарение на народните будители, които въпреки трудностите по време на робството са успявали да образоват народа. В този тежък и безкраен период будителите са успявали да поддържат българския дух буден и да опазят всички ценности и обичаи. Паисиевата история събужда отново този български дух. Всеки грамотен я е преписвал и я е четял на неграмотните, и ги е пробуждал. И колко много са дали още будителите на народа. Кой каквото може и колкото може. Един е дал място за църква, друг построил училище, създавали са читалища, където най-добре са се възпитавали хората.

Народът е оценил заслугите на своите будители и от благодарност е определил един ден в годината за техен празник и почитание на тяхното дело и памет.

А да видим в днешно време как ценим този празник. Изминали са едва 122 години и ние вече не помним нищо. Възприели сме празника хелоуин на една вчерашна (в сравнение с нашата) държава и го честваме на висота. Каква жалка картинка сме! Поддаваме се лесно и продаваме за някакви лъскави дрънкулки и нашето, най-ценното.

Но не само Денят на народните будители е забравен. Загърбили сме и много други неща, много лесно го правим. В бита навлязоха много чужди неща. Всички млади хора държат на чуждото, а не на нашето. На какво се възпитаха младите? На сляпо подражание. Всяко момиче едва ли не търси някой богат чичко. Женят се, развеждат се, децата остават без един родител и растат нещастни.

Явно са необходими нови будители, за да върнат любовта на българина към българските ценности.