Клуб „Журналистика“
Общински детски център за култура и изкуство - Русе

Чистата съвест е най-меката възглавница

Животът на хората е пъстра черга. Има хора, които са буйни, но умни, други са предприемчиви, трети са просто работливи, четвърти.... Има и такива, които са безотговорни и нахални. Тях всеки ги забелязва. На другия полюс са скромните, тихите, отговорните. Мисля си, това са хората с чиста съвест.

Поначало, за да имаш чиста съвест, трябва да имаш добро сърце, да работиш честно, да помагаш на хората и да си безупречен във всяко отношение. Било в работата или в живота, не трябва да нагрубяваш, да нараняваш, да правиш лоши неща. За да не се боиш от хора, които си наранил. И ако имаш чиста съвест, няма да се страхуваш от такива хора, защото си правил добри неща. Така ще имаш възможността да спиш на най-меката, най-удобната възглавница, без да имаш угризения. Добре е да притежаваш тези добродетели. Те ще ти помогнат в живота и така ще израснеш като чист и достоен човек.

Но за да отстояваш чистата си съвест, трябва да си постоянен, много да се трудиш и да гледаш напред. Само по този начин ще при притежаваш...меката възглавница на спокойния сън.

И още нещо. Чистата съвест те прави смел, находчив, увеличава възможностите за изява и творческа реализация. В живота може да се срещнеш с безброй трудности. Но чистата съвест може да ти отвори вратите, дори те и да са железни...