Клуб „Журналистика“
Общински детски център за култура и изкуство - Русе

Водата – тази пречистваща свободна сила

Водата. Едно от най-големите богатства на Земята. Един от най-хубавите подаръци на майката Земя към нас хората. Едно от най-красивите и чисти произведения на природата.

Но доколко ценим и пазим своя безценен Божи дар? Уважаваме ли се взаимно?

За мен водата е изключително важна. Тя може да те накара да се почувстваш чист и спокоен, когато имаш нужда. Тя не просто утолява жаждата ти, а ти дава глътка новживот. Изпълва те с енергия и сила, дори понякога може да ти даде нов смисъл, за да продължиш напред. Пречиства душата и цялото ти същество. Кара те да се почувстваш като нов човек, който с нейната помощ е способен на всичко. Показва силата на природата и на истинските неща от живота.

Няма нищо по-хубаво от една чаша вода сутрин, преди да потънеш в ежедневните си задължения. Или пък от един студен душ, за да отвориш сетивата си и да се почувстваш жив, като новороден. Водата винаги е готова да ти помогне - след тежък ден или пък след неприятна случка. Тя може да ти премахне лошата енергия, да изчисти тежките неприятни мисли... И поне за няколко минути да забравиш всичко, да почувстваш спокойствие и мир със себе си.

Водата е толкова красива, нежна, свободна. За нея няма граници, няма разделение между хора, животни, растителен свят. Тя е навсякъде. Нейната сила е огромна. Дори една нейна снимка може да те накара да се почувстваш по-жив и свободен. Наблюдавайки я, можеш да се пренесеш на чудни, непознати никому места. Тя просто те понася и те отвежда из собствения си магичен свят. Водата те кара и да се усмихваш, забавляваш... Защото тя може да бъде и много забавна. Всеки обича да се пръска с вода или пък да плува, или само да се разхожда край брега на река, езеро, море. Романтиката, която създава водата, е като една магия. Не нужно да си с някого на плажа, тя ти е достатъчна. От нея можеш да научиш много тайни, водата може да ти разкаже много истории и приказки за минали, сегашни, а и бъдещи неща... А ако искаш, можеш да й споделиш своя тайна. Бъди сигурен, че никой няма да я узнае.

За водата винаги могат да се научат нови неща. Може да се каже, че нейният е един от най-непознатите светове в нашия космос. Тя винаги може да те изненада. Или пък да те нарани. Свидетели сме на хиляди случаи, в които тя, даващата сила за живот, бързо и за минути го отнема. Както може да ти помогне да сглобиш света си, така може и да го разбие на хиляди парченца. В такива случай изпитваш омраза, ярост към безценния подарък и го ненавиждаш, но... Тогава тя не се интересува за твоите чувства. Даже си остава спокойна, мирна и чиста, както винаги. Готова да продължи напред... Нищо че минути преди това е разбила света ти и цялото ти същество.

Но ние, хората всъщност мислим ли за Водата? Или само се сещаме за нея, когато имаме нужда да се почувстваме живи и спокойни. Не мислим какво й причиняваме с действията си. Не се замисляме, когато я замърсяваме...

Водата е много по-силна от нас. Във всичко. Водата винаги ще я има. Тя винаги ще продължава хода си напред. Но може и да изчезне. Сама ще избере. Водата може да съществува и без нас. Друг е въпросът дали ние можем да живеем без нея. Мисля, че всеки знае отговора. Затова нека просто се замислим какво правим за Нея.