Клуб „Журналистика“
Общински детски център за култура и изкуство - Русе

Не изпразвайте рафтовете с книги

Обичайно представяната апокалиптична ситуация относно книгата и нейното бъдеще е плод на твърде опростен и повърхностен начин на мислене.

Докато съществува човешката цивилизация, ще я има и книгата - независимо под каква форма. Тъй като обикновено тази проблематика бива свързана с печатните издания, които се продават по репове и книжарници, смятам, че скоро този формат на представянето на художествена литература ще достигне апогея си.

Едва ли някой би отрекъл, че голям процент от произведенията на световната класика в книжна форма вече са се превърнали в библиографска рядкост. Което е същински възход за тях, защото за тези, които обичат да четат, стойността им многократно се увеличава.

Настъпиха времена на крайно консуматорски поколения. И ако преди петдесет години книгата е била най-цененият подарък, то днес за повечето млади хора тя е даденост, която не представлява интерес.

Е, време е за разплата от нейна страна, време е да я оценим. Според мен настъпва книжна революция, чийто ефект скоро ще бъде ярко усезаем. 

Този формат на подаване на информация и разпространяване на просвета има свое незаменимо очарование и уют. И ако за момента той страда от липса на внимание, то не след дълго ние ще сме тези, които ще агонизират от липсата на „поезия” сред завладяващата ни некадърно и безпристрастно написана „проза”. Колкото повече навлиза в света ни техниката, толкова повече тя ще ни дотяга и задушава. Ще дойде момент, в който хората ще започнат да търсят изход от студенината, която ги сковава. Книгите ще бъдат ценени от натурите с усет за романтиката на живота, старите издания ще бъдат купувани на баснословни цени от колекционери. И така ще настъпи апотеоз на книгата, когато човечеството истински ще е оценило нейната стойност и незаменимост, така както е било във времето на зараждането й. 

Децата на тези от нас, чиито библиотеки са пълни сега, един ден ще бъдат сред най-видните е заможни притежатели на предмети с висока художествена и интелектуална стойност. Така че, връстници мои, съветвам ви да поддържате рафтовете си плътно запълнени с книги, в очакване на остойностяването им.