Клуб „Журналистика“
Общински детски център за култура и изкуство - Русе

Кристина Никова (11)

Светът е голям и спасение дебне отвсякъде…*

Е-Вестник

Кръстосвайки русенските улици, ме впечатли един изумителен факт, който уви, колкото е любопитен, толкова е и трагичен. Защо всички хора са си забили очите в земята? Толкова ли са интригуващи разбитите павета и прашасалите обувки на минувачите, та са за предпочитане пред белотата на облаците, мъглата на луната и блясъка на звездите? Да кажем, че по облаци се захласват само патологични шемети като мен, въпреки че дори и аз си понавеждам погледа, докато пресичам, ама чак пък да го забия в земята?! Е, не мога да го разбера това обущарство! Вярно е, че чепиците говорят много за човека и все пак светът е голям и спасение дебне отвсякъде, така че да не се ограничаваме само в сферата на вмирисаната изкуствена кожа, която ни наложи инвазията на чужденци в града ни.

Премълчани разговори с Оскар Уайлд - VI част

Е-Вестник

„Неудовлетворението е първата стъпка от прогреса на един човек или на една нация.”

Оскар Уайлд

 

Неудовлетворението представлява странна сплав от градивна амбиция и разяждаща лакомия. Именно то е това, което движи развитието на човешката раса, но и това, което ни пречи да изпитаме покой при каквито и да било постижения.

Премълчани разговори с Оскар Уайлд - V част

Е-Вестник

„Изкуството е съвършено безполезно.”

Оскар Уайлд

 

Трудно е да говориш за изкуство, без да затънеш в клишета. Темата е много експлоатирана, а и както вече казах, е на мода, така че и в това отношение представите на един британски джентълмен от викториaнската епоха са напълно актуални.

Премълчани разговори с Оскар Уайлд - IV част

Е-Вестник

„В Англия не бих искал да се промени нищо друго, освен лошото време."

Оскар Уайлд

Макар че за моята родина не са характерни дъждовете, мъглите и хладното време, в съзнанието ми изниква следната парафраза на тези Уайлдови думи – В България не бих искала да се промени нищо друго, освен лошото време.

Премълчани разговори с Оскар Уайлд - III част

Е-Вестник

„В добрите стари времена книгите са се пишели от писателите,
а ги четели всички, сега книги пишат всички, но никой не чете.”

Оскар Уайлд

 

Тази мисъл на Оскар Уайлд попада върху белия ми лист точно след съдбоносен за мен момент, в който се сбогувах с илюзията, че някога ще публикувам своя книга. Започвам да пиша с аспирин в шепата и чаша ментов чай пред себе си, с надеждата да се простя със спомена за травмиращите преживявания от изминалите дванадесет часа…

Таралежите са без бодли, ежат се

Е-Вестник

„Кралят е гол!”, викна някой, та и аз така: ”Таралежите са без бодли!”. Лесно се скандира, трудно се препрограмира. Лозунги, призиви, речи, пресконференции, претенции, компромати, депутати, бизнесмени, олигофрени, а толкова малко промени... Като всеки млад оптимист аз вярвам, че съм различна и че ще преобразя света, така че, моля ви, не се отнасяйте с пренебрежение към моя възглас.

Уверени стъпки в театралното изкуство… 

Е-Вестник

„Господин Кънев, много сте хубав днес!” Така с позитивизъм и артистизъмзапочва репетиционният процес за членовете на театралния състав към Общински детски център за култура и изкуство в Русе с ръководител Любомир Кънев. На подобно сърдечно посрещане аз бих отговорила: „И вие!”. И какво по-творческо начало...

Недосъбудена мечта

Е-Вестник

Дъждовна сутрин посреща приятната ми меланхолия. Чаша ароматно кафе ме напада преди да се разсъня, но този път е различна. Отпивам и в погледа ми изгрява отражение на сърце, оформено от по-тъмните ресни в каймака на кафето.

Европейци сме ний, ама все не сме до там

Е-Вестник

Това твърдение отекна в съзнанието ми след като прочетох Алековия „Бай Ганьо”. Него ми натрапват медии, политици и преподаватели. И в мен се надигат естествените младежки, наивни навярно, чуденки: Какво е Европа? Какъв е българинът и как да стане по европеец при положение, че така или иначе България се намира на континента Европа? Кой лансира заблудата, че европеизирането е лекът за всичките ни синдроми? Нима на запад хората са по хора от нас? Сигурно инстинктите, нуждите и стремежите им са различни? 

Да си чаровно “незакачен"

Е-Вестник

За да бъде една личност пълноценна и успяла, трябва да е добър гражданин /каквото и да значи това/, да е финансово осигурена /да не краде от сергиите/, да има успешен брак /да има на кого да готви/, да просперира в областта, в която работи /да го знаят хората/, да има много приятели /да не се обличат много ексцентрично/, да е физически и психически здрав /е, това е наистина важно/. Но за да бъде човек щастлив, трябва да обръща внимание на малките неща, да се усмихва дори на непознатите по улицата, да вярва в Господ и да има един човек до себе си, който обаче да го обича безусловно.