Клуб „Журналистика“
Общински детски център за култура и изкуство - Русе

Спортуването като част от нашия заседнал живот

Има много видове спорт, от които човек може да избере поне един, за да се занимава с него. Но дори и да не спортувате, един час ходене дневно също ще ви се отрази добре. Човек трябва да спортува поне 2-3 пъти седмично и ще се чувства бодър дори и на стари години.

Мога да подскажа, мнозина са на едно мнение - че от всички спортове най-полезно е плуването. То развива тялото физически. Ваше е решението как ще тренирате - дали ще се захванете сериозно с плуване или ще ходите за удоволствие. Но, знайте, плуването наистина е един много полезен спорт.

За жалост обаче все повече деца се заравят в компютрите през свободното си време и дори не се и замислят за спортуване. Това е една много тъжна статистика в днешно време. Но компютрите не са най-тревожното - по-страшни са цигарите и алкохолът, особено при децата. Това също е доста стряскащо - че малчуганите (както им казваме подрастващите) вече ги употребяват. Жалко е и че възрастовата граница пада с доста бързи темпове. Дори 9-10 годишни вече употребяват алкохол и цигари. Това не бива да продължава дълго, тези "убийци" трябва да се заместят със спорта - тогава тийнейджърите няма да изпитват такава голяма нужда да ги ползват. Защото според мен вече няма да са пристрастени към цигарите и алкохола, а към спорта.

Скъпи връстници, пробвайте да тренирате един единствен спорт, който и да е, този който най-много ви харесва, и ще видите, че ще искате да продължите. Ако пък не ви се занимава сериозно, спортувайте, ако искате и пред блока, в който живеете. Но все пак вие решавате...

Спортът е наистина много важна част от всекидневието ни, а за някои дори от живота. Но все повече от нас я пропускат. Спортувайте и сами ще се убедите колко е приятно това!