Клуб „Журналистика“
Общински детски център за култура и изкуство - Русе

Шедьовърът на русенския музей

В стария център на Русе изпъква красивата сграда на Историческия музей, впечатляващ с уникалната си архитектура.

Докато прекрачвах прага на музея, в ушите ми отекват думите на моята учителка: “В музея се влиза като в храм – със смирение и благоговение.”

Посрещнаха ни на входа като важни гости. Всяка от залите представя историята на родния край от първите заселници до днес. Не очаквах, че ще ми бъде толкова интересно. Слушайки емоционалния разказ на екскурзоводката, преоткривах един нов свят – докосвах със сърцето си следите от миналото и се чувствах безкрайно щастлива.

Нетърпелива бях да видя и най-ценния експонат на музея – Боровското съкровище, на което е отредено специално място. То блесна пред мен с цялата си изящност и красота и разказва историята на нашите предци.

Затаих дъх и застанах пред символа на тракийското изкуство като пред светиня. Една красива отломка от далечното минало прикова погледа ми и провокира въображението ми.

Майсторски ръце са изваяли сребърни съдове, украсени със златни нишки. Ритуалният сервиз за вино, скъп дар от одриския цар Котис за местния гетски владетел Котела, е уникално древнотракийско съкровище, състоящо се от три ритона, каничка ритон и голяма сребърна купа. По съдовете с голяма прецизност са гравирани многобройни сцени, пресъздаващи ритуалите и вярванията на древните траки.

Във въображението ми оживяха различни сцени, но една от тях трайно се настани в съзнанието ми – сватбата на Дионис, бог на плодородието и виното, с красивата дъщеря на критския цар Минос – Ариадна. Принцесата е облечена в богата надиплена дреха, в дясната си ръка държи пояс – знак за прощаването с девичеството.

Трудно откъсвах очи от съкровището, което учудва света с изяществото си.

(Съкровището е открито през 1974 г. край Борово. Ритуалният сервиз от пет сребърни съда е изключителен паметник на културата на траките от IV в. пр. Хр. Култовите сцени и зооморфни форми, изобразяват видимия мит - свещеният разказ на безписмените траки. - бел.ред.)

Излязох от музея развълнувана и обогатена, защото макар и за час се потопих в един невероятен свят, представен от Русенския исторически музей, превърнал се в център на духовноста и още нещо, което всеки сам преоткрива за себе си, докосвайки със сърцето си света на миналото, изваян с много любов от неговите обитатели за бъдещите поколения.