Клуб „Журналистика“
Общински детски център за култура и изкуство - Русе

Помни 1 декември - Деня за борба със СПИН

Първи декември се счита за световен ден за борба с ХИВ/СПИН. Четвърт век след началото на епидемията няма част от света, която да не е засегната от болесттана ХХ век. До този момент жертвите на СПИН са над 25 млн.души. Считан за пръв от известните личности е умрял от СПИН Фреди Меркюри от Queen, който става и своеобразен символ на болестта. До 25 октомври 2010 г. в България има 1252 регистрирани болни, от които 65% жени, а около 60% са между 15 и 29 години. На този ден в цялата страна се отворят центрове за безплатно и анонимно изследване за ХИВ.

В Русе Българския младежки червен кръст, РИОКОЗ, център Надя и др. организираха безплатенконцерт в пленарна зала. Събитието бе подготвено с цел да информира народа и за борба със заболяването. Бяха раздадени презервативи и листовки с информация. Но от страна на гражданите нямаше голям интерес. Въпрки че имаше място за безплатно и анонимно тестване за ХИВ, където явилите се веднага разбираха резултата. Тествалите се са между 15 и 35 години.

Главен кординатор на БМЧК бе Диана Маринова. Попитахме я дали по училищата се провеждат лекции по темата, а тя ни отговори, че при желание на училището се праща доброволец, провеждащ занятието.

Програмата на събитието започна след обяд, като от паметника на Альоша към центъра тръгнаха доброволци с огромна червена панделка, за която русенци можеха да се хванат в знак на съпричастие. Но за съжаление от малкия интерес или от лошото време никой не го направи. По-късно започна и концертът с изпълнение на доброволците от БМЧК, ученици от различни училища, вокална група "Слънце" и балет "Мираж" към ОбДЦКИ, група "Импулс" и др. Вечерта концертът завърши със запалване на свещи във формата на панделка.

СПИН се причинява от ХИВ/човешки имунодефицитен вирус/, който уврежда защитната система на тялото-болните губят способността си да се борят с болестите и умират. Няма лечение. Периодът на вирусопреносителството може да продължи до 10-15 години. Пациентът може да изглежда здрав, но да предава вируса. А той се предава чрез обмен, на която и да е телесна течност (кръв, кърма, сперма, вагинален секрет). Най – често се предава по полов път, при който се смесват течностите. Рискът може да бъде намален, ако нямаме полови сношения с много хора или използваме презарватив. ХИВ може да проникне през рани, нестерилни спринцовки и др. ХИВ не се предава чрез прегръдки, ръкостискане, басейни, тоалетни, храна, комари, кашляне,кихане. Дискриминацията на болните нарушава човешките права.