Клуб „Журналистика“
Общински детски център за култура и изкуство - Русе

Обичам те, моя родна Земя!

Земята – моята родна планета, е едно от най-важните неща за мен. Това е така, защото без нея не ще съществува нищо от живота, който живеем. Нямаше да има как да опитаме от сладките му моменти и изобщо човечеството не би видяло бял свят. Толкова много неща зависят от съществуването на Земята. Тя е едно чудо, създадено да превърне всички наши желания в реалност.

Живеем на такова хубаво място. Хорските очи не са пригодени да харесват природата на другите планети. Това е в същността ни – дървото, символ на живота, би ни допаднало повече от замрялата гола скала. Свързваме го с нас, хората, също така одухотворени, затова чувстваме природата толкова близка. Тя всъщност е нашето второ „аз”, свързани сме пряко с нея и не можем да преживеем без природата.

Вярно, не сме видели всичко, или по-точно не знаем почти нищо за другите кътчета от Вселената. Може и да има място някъде там, където да е по-красиво и по-приятно, но точно това съмнение поражда едни от най-лошите качества на човека – алчността и завистта. Ние винаги искаме да получим повече, дори повече отколкото ни е необходимо. Затова и не дооценяваме всичкото благо, с което ни дарява нашата планета.

А тя е толкова щедра – дава на хората абсолютно всичко, от което те имат нужда: дава им дом, прехрана и способност да имат семейство. В замяна обаче Майката Природа не може да очаква почти нищо. Отплатата на хората е да садят по някое дръвче или да създават резервати, което е нищо в сравнение с пораженията, които й нанасят. Замърсяваме я поголовно, с производството на повече техника и автомобили практически намаляваме нейните ресурси, разхищаваме водата, която не е неизчерпаема, и прочее, и прочее. А не трябва да нараняваме така нашата втора майка, трябва да я пазим и да се възхищаваме на прелестите й.

Не е ли време наистина да се замислим колко много значи за нас нашата родна планета Земя. Какво ни дава и какво й отнемаме чрез някои от действията си. Аз я обичам, защото без нея нищо от моя живот нямаше да съществува. А същевременно тя го осмисля, като ме дарява с мигове щастие при вида на красивата, заобикаляща ни зеленина.

Дом на толкова много личности, характери и емоции, Земята те връща до първичния ти лик, до това, което си всъщност. Нейната чистота и свежест ти помага да загърбиш всички проблеми и да срещнеш щастието.

Щастието да си част от Синята планета.