Клуб „Журналистика“
Общински детски център за култура и изкуство - Русе

Моето любимо място в Русе 

Аз живея в Русе – град, пълен с чудесни и вълшебни места - те са много, но само едно е моето любимо - Паркът на младежта. Там можеш да се насладиш на магията на спокойствието и да наблюдаваш как децата растат докато се забавляват на воля.

В красивия парк, пълен с чудни дървета, цветя и полянки, можеш за миг да се замислишсамо за себе си. Ако обаче все пак останеш сам в парка, това не е така хубаво и приятно, отколкото с приятели. С тях можеш да поиграеш, да се поразходиш, да направите нещо заедно, което ще ви накара да се смеете. Разбира се, ако си сам, също е приятно, но не можеш да усетиш "тръпката", която усещаш, само ако си в компания. Но пък можеш да помислиш за живота си.

В парка можеш да покараш колело, да изведеш кучето си на разходка, да седнеш на някоя пейка, да пийнеш нещо разхладително през дългите горещи летни дни или просто да се разходиш по дългите зелени алеи.

Най-много обичам да ходя в парка през лятото и есента. Но той е красив и през цялата година.

През лятото всичко е зелено, децата са много и създават усещане за безгрижие, на което можеш да се наслаждаваш колкото искаш, докато се разхождаш. Можеш да отидеш до Дунава, да погледаш как леко и величествено си тече, тече... Има обаче една статуя на мечка, намираща се на голяма поляна с дървета. Обичам да ходя там. Мечката създава чувството, че е велика. Според мен тя е богинята на този парк, макар и да не го обитава. До тази поляна има хълм, по който можеш да се спуснеш с колело. Много е забавно! Аз вече съм се спускала и непременно ще го направя отново!

През есента целият парк е златисто-оранжев. Тогава всички алеи и поляни сякаш горят. Много е приятно да се разхождаш из парка през този сезон. Събираш си пожълтели дъбови листа и жълъди, от които можеш да си направиш много фигурки или хербарий.

През зимата паркът е целият побелял. Можеш да скочиш в снега и да направиш с тялото си фигури на „снежни ангели”, да целиш приятелите си със снежни топки или да се пързаляш с шейна или найлонов чувал. Тогава паркът също е много красив, макар и да е целият в бяло и мъничко студен.

През пролетта обаче паркът изведнъж оживява. Всички дървета отново стават зелени, а той за пореден път се превръща в много приятно място за разходка и игри.

Паркът е очарователен през цялата година, колкото и да се променя!

Моето любимо място в града ми е именно този парк, не само защото е много красив, но и заради усещането за безгрижие, което създава, защото е място за разходка и игри.

Мисля, че тези причини са достатъчни, за да мога да кажа, че Паркът на младежта е моето любимо място в Русе!

Паркът на младежта

Русе - град, мил град,
пълен с много красиви места,
места като Парка на младежта.

Малък парк отрупан с приказни цветя,
пълен с играещи си малки деца.
Високи дървета, зелена трева,
и всичко това е една красота.

Паркът е място за разходка,
но може и да е за игра с топка.
Той е място вълшебно,
където мнозина са изживели своето детство.

Малък, но красив парк,
в един голям красив град.
Да, това е Паркът на младежта,
моето любимо място в Русе!