Клуб „Журналистика“
Общински детски център за култура и изкуство - Русе

Мисията изпълнена! Духът е в бутилката

Всичко започна, когато преди шест месеца в клуба дойде Евгения Пеева, или просто Женя. Тя беше представител на Агенцията за устойчово развитие на Русе и региона. Тогава разбрахме, че ще участваме в проект против алкохола сред тийнейджърите наречен „Не пускай духа от бутилката". Първо не можахме да схванем за какво става въпрос, защото това беше първият подобен проект, в който ни канят да участваме. В началото повечето гледахме с неодобрение на идеята, но сега откриваме колко е интересно да помагаш и запознаваш хората с по-добрия начин на живот.

Дойде лятото и сред многобройните ни срещи, кафета и филми се вмести и обучението за презентациите. Те ни бяха нужни, за да въздействаме повече на децата и да ги убидим да не посягат и привикват към алкохола. Там се научихме да представим вредите му по възможно най-атрактивен начин. Успяхме и да се съберем всички членове на клуба, и да си разкажемслучки от веселото лято.

Пак потънахме във веселието на лятната ваканция, но скоро пак се прибрахме у дома Така след приключенията си проведохме и второто обучение по проекта. То беше в нашия клуб и там обсъдихме как да се представим най-добре. Но заедно с това дойдоха и първите малки спорове. Всеки имаше различни идеи и разбира се държеше на тях, но накрая... Решихме да се обединим и да направим перфектната презентация! И след още една среща с ценната ни Женя измислихме какъв ще е стилът на изнасяне – ще питаме публиката, а тя ще ни отговаря на кратки въпроси свързани с нашата тема. Разбира се, нищо не свършваше дотук. Главното изпитание предстоеше и ние трябваше да сме уверени. Започнаха нужните ни репетиции и подготовки по изнасянето на презентациите. Всеки един от нас имаше своите притеснения и въпроси, но с общи сили отново успяхме да се справим.

Неусетно дойде и последната, най-важна част от нашия проект, а именно срещата с учениците. Отново заедно избрахме трите училища, пред които щяхме да се представим. Това бяха МГ „Баба Тонка", СОУ „Христо Ботев" и СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ". Разпределихме се и скоро след това направихме и първата презентация. Първо се притеснявахме, но когато се изправихме пред малките математици, мигом съмненията ни изчезнаха и им разказахме всичко, което си бяхме подготвили. В другите училища имаше повече разногласия между децата, но ние успяхме да се справим що-годе и с това. Много от децата проявяваха интерес и към други теми като наркозависимостта и насилието в училище. Все неща, които са част от нашето ежедневие и живот. Разбира се, имаше и деца, които не приеха много насериозно всичките неща, но не може и без такива ученици.

Всички ние от клуб „Журналистика" се надяваме, че сме били интересни и полезни на учениците и тяхното развитие. Дано сме успели да грабнем вниманието им, да ги убедим да не пускат духа от бутилката. А пример, че това сигурно е така бяха многото въпроси и мнения, които те имаха след нашите представяния. Заедно с Женя отговаряхме на различни въпроси за алкохола, алкохолизма, за други зависимости.

Въпреки всичко ние сме напълно доволни от участието си в този проект и с нетърпение очакваме нови предизвикателства от този вид! Доказахме си един на друг, че с общи сили можем да изпълним всяка мисия!

Кремена ЦАНЕВА
Марина ИВАНОВА