Клуб „Журналистика“
Общински детски център за култура и изкуство - Русе

Halloween в Русе или когато духовете излизат и празнуват

На 30 октомври 2010 г., в запустялата къща между Кауфланд и Практикер се състоя графитити пърфоманс, по случай хелоуин. Със събитието се дава началото на празника Вси Светии. В Русе духовете излизат и празнуват...

Аз лично бях извикана като помощник и да давам идеи. Бях много радостна, защото на летния карнавал – само преди няколко месеца, изживяването беше прекрасно. Знаех, че няма да е както в Америка - всички да са с костюми, да ходят по домовете за бонбони. Просто това е чужда традиция за българите и те много-много не са свикнали. Празникът хелоуин е навлязъл у нас по подобие на Св.Валентин. Според мен те се празнуват - чисто и просто, защото са по-атрaктивни. Та не е ли интересно да си в костюм, или да ти подарят нещо романтично?

Както е известно, в Русе от години се прави и летен карнавяал, нарича се Дунавски карнавал. Когато участвах за първи път, бях доста притеснена. Как така ще изляза с костюм и толкова странен грим навън, хората как ще ме сочат и коментират? Когато се качихме в колата на път към центъра, аз се криех зад шапката си. Ужасно много ме беше срам. Но когато слязох, видях, че имаше и други хорав костюми, че не бях сама. Самочуствието ми се възвърна и с усмивка се насочих към шествието.

Щом тръгнахме, всичко беше толкова хубаво. По традиция, понеже карнавалът се прави около Еньовден, имаше един чувал с лайка и се замеряхме за здраве. Вървейки по главната улица, хората, които не знаеха какво е това, ни гледаха много странно, а ние хвърляхме лайка по всеки. През цялото време на събитието не мислиш за нищо друго освен как да се забавляваш, забравяш за проблемите, мислиш за хубавото и радостното. Запознах се с много хора - все радостни. Всеки искаше снимка с мен и ме заговаряха как всичко било невероятно. Може би защото бях маскирана като Лудия шапкар. Преживяването, което имаха и многото хора, дошли и от други краища на България, си струваше да бъде посетено отново...

Но нека се върна към хелоуин... В момента, в който ми съобщиха за събитието на 30 октомври, бях много радостна. Знаех, че ще е като предишното. Веднага започнах да си подготвям костюм. В главата ми преминаваха токова много идеи, че никоя не се спираше, докато накрая си харесах да бъда пират. Костюмът ми беше готов седмици преди събитието. Бях много развълнувана.

В деня на събитието не бях вече толкова притеснена, нали имах опит от лятото. Когато отидох на уреченото място, забелязах, че нямаше никой с костюм, но всички ме гледаха едновременно странно и с някаква радост. Запознах се с много интересни хора, всеки от които винаги готов да помогне с нещо. Макар и да има още какво да желае по организацията, която можеше и да е по-навременна, поне се забавлявахме. Графитерите си рисуваха, хората минаваха, аз явно ги забавлявах. Вечерта имаше маскарад с поканени гости, истински хепънинг, на който аз явно бях нещо като символ.

Както споменах вече, за мен лично хелоуин е чужд празник, но е забавно да се облечеш по-странно от хората навън. Естествено винаги ще има такива, на които няма да им харесва и за тях това веселие е безразлично и тъпо. Но пък какво толкова, ако има малко разнообразие в живота ти?