Клуб „Журналистика“
Общински детски център за култура и изкуство - Русе

Екскурзията – разходка сред природата или просто пиянска вечер?

Груповите екскурзии са най-желаното нещо от учениците. Там се забавляваш с приятелите си, посещаваш различни места, а вечерта в хотела става голямо парти в дискотеката. А какво има след това? Всички си отиват по стаите, където цяла нощ се наливат с алкохол. И идват само заради това, маршрутът дори не ги интересува. Била съм свидетел на момче, което каза "О-о-о екскурзия ли-и? Ида! Абе, не ме бърка къде ще е, нали ще се напием". Това природа, красиви гледки, МУЗЕИ?!?! WTF?! Въобще не им трябват! Трябват само ядене, алкохол, цигари или "натурално" (много по-рядко).

Тази есен и аз бях на екскурзия с класовете от випуска си. Забелязах как всички светкавично преминаваха през Жеравна и музеите в Несебър, за да стигнат до хотела, където да се натряскат. Напрежението нарасна много, всички станаха супер изнервени, а всъщност трябваше просто да се отпуснем и да се забавляваме. И така изпуснахме много удивителни гледки в бързане за магазина за алкохол и цигари. В Жеравна изобщо не можахме да видим селото и къщата на Йордан Йовков. Учениците напирахме да стигнем до Несебър, където щяхме да имаме свободно време без учители, където да могат да си пият и пушат на спокойствие. А когато стигнахме там, започна играта на криеница от даскалите. Разбира се, ние сме много умели в тази игра и след разходката като мили ангелчета се подредихме в автобуса. Обикновено тийнейджърите закъсняват. Но не и този път – всички до един бързаха за "голямото събитие" – Хотела. Там щеше да бъде "великото наливане". Съучениците бяха супер надъхани да не спят изобщо, но след като вече нямаше какво да се прави и скуката и гаденето ги налегнаха, всеки заспа в някоя стая. А на сутринта всеки клюмнал, боли го я глава, я нещо друго след пиянски инцидент и се губи всичкото настроение за втория ден.

Това не е единственият случай – всички екскурзии протичат така. Учителите и "забутаните" са ентусиазирани за местата, които ще посетят, а останалите просто прекарват една много тежка вечер. Мислят си, че като кажат "О-о-о, да знайш как се отрязахме на екскурзията!", значи, че всичко е било страхотно. И приятелите им, които не са били, им вярват, а всъщност по-яко са си прекарали групата, която е пила нормално. Замислете се кое е по-добре – да имате много незабравими моменти с приятелите или една вечер, която (колкото и забавна да е била) няма да си спомняте?