Клуб „Журналистика“
Общински детски център за култура и изкуство - Русе

Безсънен мечешки живот

Administrator В броя

Какво?! К’ъв сън, ве?!? Ние сме в България! Ние, обикновените български мечки такова нещо ни сме виждали, ни сме чували. Ние не спим зимен сън! Не че не ни се спи, ама нямаме време...

Защото сме твърде заети да работим – ден и нощ, безспир. Трябва да изхранваме цяла популация. Имаме малки мечета, които точно в най-неподходящия момент са решили да навлизат в пубертета. То не бяха GSM-и с камери, то не бяха компютри, то не бяха джаджи, разни други чудесии... Да си се чудиш просто тия американски гризли мечоци нямат ли си друга работа освен да измислят нови пинизи?

Но да беше само това... Прибереш си се вечер в пещерата с надеждата да си починеш малко от заядливия дърт мечок и...ха....изненада, мечето си носи бележника с двойка по опазване на природата! И иска 10 “зелени” за дискомека, представяте ли си? Какво пък толкоз, нека се забавлява, той даскалът е виновен. Най-сетне поколението се изнася от бърлогата – малко спокойствие. Дааа, ама не!

Пускаме новините. Пак лоши! Абе, те друго не могат ли да дават освен убийства и побоища!? “9-годишен убиец”; “Застреляха боса на подземния свят”; “Данъчен вземал подкуп”; “Меца била малките си”. Ония пък от Европейския мечешки съюз искат да им викаме на валутата “еуро”, а не “евро”. Ще си кривя аз езика на четири само заради техните измишльотини! Не стига това ами и заради глупостта на младите мечкишофьори всекидневно умира част от обитателите на горите ни.

Ами онези “горе”?! Те к’во правят? Спят! Изглежда са единствените, които могат да си го позволят. То всъщност няма и кой да ги събуди, де. Ако всичко беше наред, все щеше да се намери другарче да ги побутне по време на заседание. Ама то в горското събрание – празно; празно като джоба на БГ мечка в магазин!

Хайде, изгасяме ТВ-то. Денят свърши, но ще прочетем местния многолистник, щото на работа заядливият мечок-шеф си мисли, че можем да бачкаме нон-стоп и не ни остана време. Отваряме “Форест таймс” и пак онези от парламента с тези техни досиета. Еми, крият си се хитреците, от к`ъв зор да се самоуволняват! Отгръщаме следващия лист: “Цените скачат от 1-ви януари!” Ееее, стига де! Пак ли? То както е тръгнало, ние ще вземем да изчезнем съвсем. Ама не след сто години, а съвсем скоро – още от 2 януари 2008-ма. Представям си мечешките заглавия: “Вторият народ след маите, който изчезва безследно”, “След отварянето на границите населението на БГ Форест намалява със 75 %” , “Заради липса на съвест от страна на управляващите, Свети Петър обяви стачка...нямало място в рая!”... 

А, к`во стана?! Токът спря. Пак онези от М’еон, добре ще си дочета многолистника на месечината! Пфу! Безсънен мечешки живот.